Építési telek tulajdonságai II. rész

Telek formája, megközelíthetősége, bontandó épület, jogi szempontok.

A telek formája

Ideálisnak nevezhető a négyzet, vagy a téglalap, (melynek, hosszabbik oldalának hossza, a rövid oldalhoz képest nem túlzó hosszúságú) alakú telek. Nem lehetetlen, de talán nem is túl szerencsés, ha egy telek háromszög alakú. Amire még mindenképp érdemes figyelni, az a telek szélessége. Ne legyen túl keskeny a hosszához képest sem. A HÉSZ (helyi építési szabályozat) előírja a minimális szélességet építési telkek esetén is. Esetenként ez a szélesség nem lehet kevesebb, mint tizenkét méter. Érdemes olyan telek vásárlása mellett dönteni, melyre az építendő épületét legalább 2-3 irányban tájolható. Ez nagymértékben befolyásolja nyílászárók méreteit is. Látványosabbnak hat egy hatalmas ablakon keresztül nézni a panorámát, mintsem fél négyzetméteren a szomszéd tűzfalát.

A telek megközelíthetősége

Költségvetést módosító tényező lehet az ingatlan megközelítése. Ha az építendő épület hegytetőn, az úttól távol helyezkedik el, az organizációs költségeket nagymértékben növelheti. Milyen közút vezet az ingatlanhoz?! Anyagok szállítása kapcsán sem mindegy, hogy hogyan tud eljutni az építőanyag az építési helyszínre. Nagyon fontos szempont, hogy mely irányból közelíthető meg a telkünk. Kellemetlen hatást tud kelteni, mikor a nappalink az utca zajától hangos.

Bontandó épület a telken

Költségnövelő hatásként jelentkezik, ha a telken, amit megvásároltunk épület elbontásáról kell gondoskodnunk. Ebben az esetben a tényleges bontási munkálatokon kívül már a tervezési költségek is magasabbak lesznek, hiszen bontási engedélyezési tervet, vagy bontási bejelentési tervet is készíteni kell.

Néhány jogi szempont

Telek vásárlás előtt jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy minden ellenőrzést szükséges elvégeznünk, amit egy átlagos gondolkodású embertől el lehet várni. Váltsa ki az ingatlan tulajdoni lapját, helyszínrajzát. Minden fontosabb információ szerepel e két dokumentumban, amiknek többsége igen hamar ellenőrizhető is.

Ellenőrizzük le:

  • Kik vannak bejegyezve, mint tulajdonosok.
  • Került-e bejegyzésre haszonélvező, vagy egyéb, más jogokkal rendelkező személy.
  • Telek valódi méretét, telekhatárt, valamint milyen igazgatási terület (belterület, üdülő…).
  • Milyen jogok kerültek bejegyzésre (szolgalmi jog, közműátvezetés)
  • Van-e jelzálog és egyéb terhelés az ingatlanra bejegyezve
  • Bejegyzésre került-e minden épület a valóságnak megfelelően?!
  • Szomszédos épületek száma, méreteik, védőtávolságon kívül helyezkednek-e el?

Minden esetben tisztázni kell az eltéréseket, mert komoly bosszúságot okozhatnak ezek később Önnek. Többlet költségek mellett meg is akaszthatják az építkezés előrehaladását. Az adásvétel megtörténte előtt minden estben kerüljön áttanulmányozásra a friss tulajdoni lap és a friss helyszínrajz. Ezeket lehetőleg saját magunknak kérjük ki. Az adásvétel megtörténte után amint lehet, történjen meg a tulajdoni lapra a bejegyzés, mint vevő.

Ha segítségére voltunk a fenti cikkünkkel kérem, olvassa el következő kiadványunkat is, mely a Helyi Építési Szabályzat, a vagyonszerzési illeték, valamint a földhivatali Ingatlan- Nyilvántartási szolgáltatási díjak témakörét foglalja majd magában.

Bízva abban, hogy leendő Partnereink között köszönhetjük,

Üdvözlettel:

R2 Project Studio