Beruházás lebonyolítás, Generálkivitelezés,

Építési telek tulajdonságai I. rész

Generálkivitelezés, lakásfelújítás és műszaki ellenőrzés szemszögből.

Építési telek kiválasztása

Bizonyára Önben is felvetődött a kérdés az építési telkének vásárlása előtt (jó esetben J), hogy mi a jó építési telek ismérve. Természetesen itt sincs egyöntetű ”” válasz. Ahogy a különböző embereknek más az ízlése teszem azt a divatban, úgy mások az elképzelések az otthonteremtésben is. Van, aki csak sík terepen tudja elképzelni az építésre szánt telek terepviszonyait. Van, aki kimondottan a meredek esésű telket keresi, mert a panorámát részesíti előnyben. A legfontosabb teendők közé tartozik, hogy mielőtt megvásárolnánk a telket, érdemes egy komplett költségkalkulációt tartani, valamint tisztázni, hogy valójában milyen építményt is szeretnénk építtetni. Igyekezzünk számításba venni az összes várható költséget. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban felkereshetünk szakcéget is a kérdéseinkkel, akinek tevékenységi köre: generálkivitelezés, ház, vagy lakásfelújítás, műszaki ellenőrzés, beruházáslebonyolítás stb. Közelítő, nagyságrendi költséget egészen biztosan tudnak prezentálni.

Ilyen költségek lehetnek:

  • telek ára,
  • közművek ingatlanra történő bevezetés,
  • tervezés,
  • engedélyeztetés,
  • kivitelezés,
  • bútorozás.

Ezt megteheti mindenki saját szakállára is, de megbízás is adható egy szakcégnek. Ha számít az idő, a hozzáértés és a költség, akkor ez utóbbit javaslom. Roppant kellemetlen tud lenni, mikor nagyobb a nyújtózkodás, mint ameddig a takaró ér. Ha előre tudjuk a várható költségeket eltudjuk azt is dönteni, hogy mekkora beruházásba érdemes belevágni.

Alábbi cikksorozatunkban igyekszünk számba venni röviden a fontosabb szempontokat, melyeket átolvasva talán segítségére voltunk mielőtt megvásárolná a kiszemelt területet.

Telek elhelyezkedése

            Amikor elkészült a koncepció, esetleg vázlatterv is van már, egy szóval ténylegesen látjuk, tudjuk, hogy mit is szeretnénk építeni, akkor már azt is tudjuk, hogy milyen telekre van ehhez szükségünk. A lehetséges területekre érdemes időt szánni. Többször ellátogatni, ott lenni, körbe nézni milyen a ,,szomszédság”. Ha például a telek egy élő, vagy már egy elhagyatott bánya, gyárépület közelében található, érdemes már a legelején ügyelni a többlet épületmozgásokra, a többlet zaj és porhatásokra. Érdemes átgondolni, hogy mit milyen időn belül, milyen közlekedőeszközzel tudunk megközelíteni. Egy szóval: érdemes megvizsgálni az élhetőséget. Ha minden műszaki és minden gazdasági szempontnak megfelelő telket találunk, de mégis azaz érzésünk a helyszínen, hogy nem ez az álmaink otthonának a színtere, akkor talán érdemesebb tovább keresgélni. Nem tudok borzasztóbbat elképzelni annál, minthogy temérdek mennyiségű pénzből elkészült a vágyott ház, de benne élve még sincs meg az otthon melege érzés.

Domborzati kialakítás

Mint mondottam, mindenkinek más az ideális. Magam is látni vélem a hegyvidéki telek panorámájának szépségét, vagy a teljesen sík telek praktikusságát. Ugyanakkor alapvető tény, hogy a lejtős terepen való építkezés esetenként jelentősen drágíthatják a beruházás budget-jét.

Vegyük számításba, hogy meredek emelkedő esetén már a földmunka során is nehézségekbe ütközhetünk. Előfordulhat, hogy plusz támfalakat szükséges építenünk, amik megfogják a partfalat a lecsúszástól, vagy egyszerűen csak az erózió kártékony hatása ellen véd. Lejtős telek estén nagyfokú mérlegelés szükséges az épület elhelyezését illetően. Ha az úthoz közel van a telek magas pontja, jobb megoldás érhető el műszakilag és gazdaságilag is. Ellenkező esetben a panoráma megőrzése érdekében célszerűbb, minél magasabbra építeni az épületet, ezzel megnövelve a közművesítés és egyéb építési költségeket. Ha a terep az utca irányába lejt, akkor a szennyvíz és csapadékvíz elvezetése egyszerűbb, de ne feledkezzünk meg a gerincvezetékre való rákötésről sem. Ha a terep felső pontján helyezkedik el az épület az úttól távolabb, a megnövekedett távolság miatt többlet költség lehet a vezetékek megnövekedett folyómétere során. Ha azonban az utca felé emelkedik, akkor könnyen átemelő szivattyút szükséges alkalmazni.

A lejtős terep esetén könnyebben kialakítható kívülről is megközelíthető pince. Ha az utcához igazodva kerül kiépítésre az épület emelkedő esetén az útról lehet megközelíteni az alagsort, lejtő esetén az épület mellett elhaladva, hátulról érhetünk el az alagsor bejáratáig. Fontos megjegyezni, hogy minden esetben a terepszintről történhet csak a be és kijárás.

Ha igyekszünk minden lehetséges változatot számításba venni, akkor elmondható, hogy a lejtőn való építkezés legalább 25 százalékkal magasabb budget-et fog eredményezni.

Telek tájolása

Ideális tájolásnak nevezik a telek tájolását, ha mind a négy égtáj felé történhet az épület tájolása. Ha ez nem valósítható meg, akkor valamilyen kompromisszumos megoldás fogja felütni fejét és választani kell majd, hogy milyen megoldással vagyunk képes együtt élni. Jellemzően a nappalik tájolását az épület hátsó D-DNY-i oldalra kedvelik tájolni az emberek. Míg a hálószobák tájolását sokkal inkább K-ÉK-i tájolásúak. Természetes ebben az esetben is a helyi viszonyok felülírhatják a szokásainkat. Ha a K-i oldalon magasodik egy hatalmas hegy, mely beárnyékolja az egész települést, akkor ugye nem kezdjük el átformálni a területet, hogy hétágra süthető reggelekre keljünk.

Ha segítségére voltunk a fenti cikkünkkel kérem, olvassa el következő kiadványunkat is, mely a telek formáját, megközelítését, a bontandó épületeket, valamint jogi szempontok témakörét foglalja majd magában.

Bízva abban, hogy leendő Partnereink között köszönthetjük:
Üdvözlettel:


R2 Project Studio