Műszaki ellenőrzés 1

Generálkivitelezés: avagy a műszaki ellenőrzés és hatása

János leendő otthona épül Nagyszentjánoson. A munkafolyamatok előrehaladott állapotban voltak, mikor barátja tanácsára megbízott, hogy végezzük el az épülendő otthonának építészeti állapotfelmérését.

János részére elkészített felmérési jegyzőkönyvben részletesen kifejtettük fotókkal dokumentálva a helyszínen tapasztaltakat. A dokumentum birtokában János megoldási javaslatokat kért és kapott, illetve sikerült egy tartható határidőt kalkulálni a kivitelezővel a szükséges javítások elvégzéséhez.

A fenti példa is remekül mutatja: „Elsőre könnyebb jót”

János egy előrehaladott állapotban keresett meg bennünket. De ennek ellenére azon szerencsések közé tartozik, akiknek nem a beköltözés után, évekkel később derül ki az építés során elkövetett, sok esetben helyrehozhatatlan, illetve nagyobb beruházás, ráfordítások árán javítható hibák. Valamint, nem utolsó sorban János fizetési kötelezettségének utolsó részletének teljesítése előtt állt. E szerencse nagy mértékben segítette közös munkánkat, hogy a kivitelező cég biztosan elvégezze a szükséges javításokat és ne legyen szükség egy olyan céget perbe fogni, amelyik talán már nem is létezik. Mindig is előnyben részesítettem a generálkivitelezés előnyeit a sok kis megbízásokkal szemben. De jelen eset is alátámasztja a műszaki ellenőrzés hatékonyságát, ahogy az alábbi néhány példa is bizonyítja.

A teljesség igénye nélkül néhány fotó az elkészült jegyzőkönyvből.

Az első képen látható a földszint feletti födémszigetelés helytelen vonalvezetése (egyéb más hibával együtt), valamint a kiírt Rockwool Multirock szigetelő lemez helyett Ursa glasswool hőszigetelőanyag került beépítésre. A tervek szerint 25 cm vastagságban volt szükséges az elhelyezés, ez a valóságban 15 cm, helyenként csak 10 cm volt.

Kép 1

A homlokzati hőszigetelésről elmondható, hogy azonos homlokzati síkon is több ütemben került kivitelezésre. A lábazati indító profil nem került beépítésre, ezzel nem került védelem alá a homlokzati hőszigetelő lemez, valamint nem megoldott a lecseppenő víz útja sem. A homlokzaton helyenként, valamint a lábazat és a lábazat homlokzat csatlakozásoknál nem megoldott a folytonos hőhídmentes kapcsolat. (kép2).

Kép 2

A helytelen kivitelezés, valamint a helyszíni hibás méretvételnek köszönhetően a homlokzati nyílászárok körül nem alakították ki a folytonos hő és vízszigetelést. Összeségében elmondható, hogy a terveken szereplő és szükséges lábazat nem került kialakításra. (Kép3).

Kép 3

A terepszint alatt elhelyezett XPS lap sem vastagságában, sem rögzítésében nem felelt meg a terveknek. Táblánkként 2-2 dübellel került rögzítésre az alaplemez oldalához. Oda ahová a vízszigetelés került felhajtásra. Ezzel a rögzítéssel a vízszigetelést, az épület minden oldalán átszúrták, megszakítva a kellő, folytonos vízszigetelést. (Kép4)

Kép4

Összegezve:

Természetesen a felsorolt hibák töredéke kerül publikálásra jelen cikkünkben. Összességében elmondható, hogy a teljes kivitelezés során számos hajmeresztő hiba került ,,beépítésre” János otthonába.

Az ereszcsatorna rossz irányba történő lejtése. A fürdőszobában levő kenhető vízszigetelés hanyag felhordása, hiánya. A homlokzati hőszigetelő síkjában levő 3-4 cm eltérés 2 m-ként, vagy akár a lemez alap alatti fagyvédő kavicsterítése sem ért el még csak a lemez széléig sem. A jegyzőkönyvben levő hibák nagy részét a kivitelező csak nagyon drága utómunkával volt képes teljesíteni a vállaltakat. Ebben az egy esetben sikerült rábírni a kivitelező céget a helyes magatartásra, de számos építkezés esetén ezek a hibák csak az átadás és beköltözés után derülnek ki, amikor a tulajdonosok megnyugodnak, hogy elkészült a várva vart otthonuk. Majd kezdhetnek ismét neki a munkálatoknak. Szeretném még egyszer megjegyezni, hogy ez esetben hatalmas szerencse volt, hogy János nem teljesítette az utolsó fizetési kötelezettségét, így a vállalkozónak különösen nagy érdeke volt a munkálatok helyes befejezése.

Ha segítségére voltunk a fenti cikkünkkel kérem, olvassa el következő kiadványunkat is.

Bízva abban, hogy leendő Partnereink között köszönthetjük:
Üdvözlettel:

R2 Project Studio Kft.